Vakantieverhuur

Aanbod Airbnb in Amsterdam blijft groeien

Vakantieverhuur Ondanks strengere regels zijn er meer adressen en verhuurders in Amsterdam. De gemeente maakt zich zorgen over de leefbaarheid.

De balans tussen wonen en toerisme staat onder druk in Amsterdam.
De balans tussen wonen en toerisme staat onder druk in Amsterdam. Foto Koen van Weel / ANP

Ondanks strengere regels voor vakantieverhuur in Amsterdam is het aantal accommodaties op Airbnb in de hoofdstad bijna 8,5 procent toegenomen. Het stadsbestuur is niet blij met de ontwikkeling.

Op 1 juli werd in Amsterdam een recordaantal van 19.889 accommodaties aangeboden, blijkt uit cijfers die Airbnb de gemeente heeft verstrekt. Een jaar eerder waren dat er 18.331. Het aantal actieve verhuurders groeide met 8,8 procent, tot ruim 17.000.

„De in januari 2018 verwachte stabilisatie blijkt dus niet te hebben doorgezet”, schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad. „Dit legt druk op de balans tussen wonen en toerisme in Amsterdam.” Namens wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) noemt een woordvoerder de stijging „fors”. „Het is geen geheim dat wij ons zorgen maken over de gevolgen hiervan voor de leefbaarheid van woonwijken en voor de beschikbaarheid en het prijsopdrijvend effect van woningen.”

Amsterdam legt Airbnb-verhuur al enige tijd aan banden. Sinds oktober vorig jaar geldt een meldplicht voor verhuurders. Per 2019 daalt het maximumaantal verhuurdagen van 60 naar 30. Onderzocht wordt of vakantieverhuur in de drukste wijken te verbieden is.