Vertaling Hitlers Mein Kampf in bestsellerlijst

Nummer 3

De nieuwe Nederlandse vertaling van het boek Mein Kampf (Mijn Strijd) van Adolf Hitler is na tien dagen ruim veertienduizend keer verkocht. Daarmee komt het boek van uitgeverij Prometheus binnen op de derde plek in de top zestig van de bestsellers van boekenstichting CPNB.

Hoewel het boek online al langere tijd op verschillende sites vindbaar is, werd het omstreden propagandawerk sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer in de boekhandel verkocht in Nederland. De uitgeefrechten kwamen in 2016 na zeventig jaar vrij.

Officieel is de verkoop van het boek in Nederland verboden, maar het verbod wordt niet nageleefd. Uitgever Mai Spijkers van Prometheus noemt de Nederlandse versie ook wetenschappelijk verantwoord. „Er is intern wel discussie geweest binnen ons bedrijf. Dat het een kritische en verantwoorde editie werd, gaf de doorslag. Maar wat betreft de verkoop is het puur een gok geweest”, zegt Spijkers, die volgende week het twintigduizendste exemplaar verwacht te verkopen. Van de nummer één van de bestsellerlijst, De zeven zussen van auteur Lucinda Riley, zijn volgens Xander Uitgevers ruim tachtigduizend boeken verkocht.