Thuiskok

Gestoofd spek met sojasaus

Bij gestoofd buikspek denk je misschien eerder aan de Chinese keuken, maar ook Japanners lusten graag een stukje buikspek. Zoek voor dit recept een mooi bruin bier uit, zodat de saus lekker stroperig en hartig wordt.

Verwarm de oven voor op 130 graden. Schenk de olie in een diepe braadpan en voeg als de olie zeer heet is de spekblokjes toe en braad ze rondom bruin. Schep ze op een bord en schenk het teveel aan vet uit de pan. Voeg de stukken ui en knoflook toe en bak ze rondom bruin. Voeg het bier, de dashi, suiker, mirin sojasaus, steranijsen en het kaneelstokje toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en voeg de spekblokjes toe. Zorg dat ze goed met saus bedekt zijn en schenk er zo nodig wat water bij. Dek het vlees af met een rondje bakpapier en aluminiumfolie, leg het deksel op de pan en zet hem in de voorverwarmde oven. Stoof de spekblokjes 4-5 uur maar controleer ze al na 2 uur. Schenk eventueel nog wat water bij en draai de temperatuur lager, zodat het stoofvocht hooguit zachtjes pruttelt. Het vlees is gaar als het botermals is.

Schep de blokjes uit de saus en zeef de saus boven een kleine pan. Schep zo veel mogelijk bovendrijvend vet af en laat hem inkoken tot hij dik en stroperig is. Schenk de saus vlak voor het serveren over de spekblokjes. Geef hierbij rijst of noedels en stevige groenten.