Strafeisen voor plan uitbraak

Helikopter

Het OM in Amsterdam heeft woensdag celstraffen van drie tot negen jaar geëist tegen negen mannen voor betrokkenheid bij de bevrijdingspoging van crimineel Benaouf A. De verdachten wilden volgens justitie A. vorig jaar oktober uit de penitentiaire inrichting van Roermond laten ontsnappen met een helikopter. Benaouf A. is een prominent lid van de ‘mocromaffia’. Hij werd erna overgebracht naar een Extra Beveiligde Inrichting.

Het ontsnappingsplan mislukte omdat de verdachten al weken door de politie in de gaten werden gehouden. Op 11 oktober 2017 reden agenten bij het Limburgse Roosteren een auto klem met drie mannen erin. Een van hen probeerde bij de aanhouding te vluchten en werd door de politie doodgeschoten.

Alleen de man die de helikopter zou vliegen heeft een verklaring afgelegd. De rechtbank doet in november uitspraak.