Ranglijst

Brexit kost Londense City positie als beste financiële centrum

Londen is niet langer het aantrekkelijkste financiële centrum van de wereld. In de jongste Global Financial Centres Index (GFCI), samengesteld door onderzoeksbureau Z/Yen, verruilt de Britse hoofdstad die plek met New York, eerder nummer twee. Hongkong en Singapore eindigen op respectievelijk plek drie en vier. Dat Londen terugvalt komt door het naderende vertrek uit de Europese Unie. Met de Brexit in zicht kiezen veel financiële instellingen ervoor hun vestiging in Londen geheel of gedeeltelijk te verhuizen naar steden binnen de EU. Onder meer Amsterdam, Frankfurt en Milaan stijgen daardoor op de lijst, Amsterdam van plek 50 naar 35. Bij het samenstellen van de GFCI wordt gekeken naar honderd criteria, waaronder infrastructuur, reputatie en de invloed van handelsoorlogen. (NRC)