Prijs van taxirit mag volgend jaar omhoog

De verhoging komt mede door de aankomende btw-verhoging op personenvervoer. Ook de goede staat van de economie zorgt voor een nieuwe prijsindexatie.

Foto iStock

De prijs van een rit met de taxi kan volgend jaar hoger uitvallen. In 2019 mogen zowel de vaste bedragen als de bedragen per kilometer en de bedragen per minuut met 5,75 procent omhoog, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De maximumprijs van het starttarief gaat in 2019 van 3,02 euro naar 3,19 euro. Het maximum kilometertarief stijgt van 2,22 euro naar 2,35 euro. Het bedrag per minuut gaat met 0,02 euro omhoog en wordt maximaal 39 cent.

Taxichauffeurs in Amsterdam willen nieuw beleid, mede omdat Uber als oneerlijke concurrent wordt gezien: Het stormt op de taximarkt. Alweer

De aankomende verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent is reden voor de verhoging. Ook zonder die btw-verhoging zouden de taxitarieven stijgen, met bijna 3 procent. Dit is nog steeds een grotere stijging dan de afgelopen jaren. In 2018 stegen de prijzen met 1,2 procent, in 2017 met 0,4 procent. “Als het goed gaat met de economie, wordt de prijsindexatie ook bijgesteld. Er zijn dan ook mogelijk meer mensen met geld voor een taxi”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Taxibedrijven mogen zelf bepalen hoe duur zij de ritten maken. Deze prijs moet wel onder het maximumtarief blijven dat de overheid heeft vastgesteld.

Correctie (15 januari 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de maximale prijs 0,39 cent wordt. Dat klopt niet. Hierboven is dat aangepast.