Poetin: verdachten Skripal zijn onschuldige burgers

De vergiftigingszaak rond de Russische ex-spion Sergej Skripal heeft een opmerkelijke wending genomen. Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn de twee Russen die de Britten als verdachten hebben aangemerkt namelijk willekeurige, onschuldige burgers. „We weten wie deze mensen zijn, we hebben ze gevonden”, zei Poetin woensdag op een economisch forum in Vladivostok. Hij riep de mannen op zelf de media op te zoeken en hun kant van het verhaal te vertellen. „Er is niets bijzonders of crimineels aan de hand, dat verzeker ik”, zei hij. „Het zijn burgers, natuurlijk.”

De Britse justitie stelde vorige week dat de twee, die op camerabeelden in het Verenigd Koninkrijk zijn vastgelegd, voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe werken. Volgens de Britten zijn ze rond de veertig jaar oud en reisden ze onder de vermoedelijke schuilnamen Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov. De Britse premier Theresa May zei dat de gifaanval met zenuwgas novitsjok waarschijnlijk door het Kremlin werd goedgekeurd.

Een woordvoerder van May stelde woensdag dat de verklaring van Poetin niets aan de zaak verandert. May heeft Rusland herhaaldelijk om uitleg gevraagd maar kreeg niets dan leugens, aldus de woordvoerder. „De regering heeft de betrokkenheid van de GROe, de agenten en methoden blootgelegd. Dit standpunt wordt ondersteund door onze internationale bondgenoten.” Het Britse OM vaardigde een Europees arrestatiebevel uit tegen de twee.

Behalve Sergej Skripal raakte ook zijn dochter Joelia in maart gewond bij de aanslag in Salisbury. Een 44-jarige Britse vrouw kwam later om het leven nadat ze toevalligerwijs slachtoffer werd van het gif. Zij had een parfumflesje gekregen en de vloeistof op haar polsen gesmeerd. De man die het flesje aan haar had gegeven zei dat hij het had gevonden. Volgens May werd de vrouw slachtoffer van „het roekeloze wegwerpen” van het flesje door de Russische inlichtingenofficieren.

Na de uitspraken van Poetin meldde de Russische staatstelevisie woensdag dat een van de mannen telefonisch zou hebben gezegd volgende week wellicht een verklaring af te leggen.