Paus roept bisschoppen bijeen over misbruik

Rooms-Katholieke Kerk

Paus Franciscus heeft de belangrijkste bisschoppen bijeengeroepen voor overleg over misbruik. Dat meldt persbureau Catholic News Agency. De paus wil bespreken hoe seksueel misbruik door geestelijken van de Rooms-Katholieke Kerk kan worden voorkomen en hoe kinderen beschermd kunnen worden.

Het is voor het eerst dat er een dergelijke top met de voorzitters van de bisschoppenconferenties wordt georganiseerd. De bijeenkomst vindt volgend jaar februari plaats. Het misbruik werd lange tijd ontkend. Dat de paus nu afgevaardigden van over de hele wereld bij elkaar roept, kan gezien worden als erkenning dat het probleem in de hele Katholieke Kerk voorkomt.

De Katholieke Kerk in Duitsland heeft zelf onderzocht hoe wijdverbreid het misbruik plaatsvond. Het Duitse nieuwsblad Der Spiegel heeft het onderzoeksrapport ingezien en publiceerde er woensdag uit. Uit het onderzoek blijken tussen 1946 en 2014 3.677 gevallen van seksueel misbruik te zijn gerapporteerd in Duitsland. In een op de zes gevallen gaat het om verkrachting. Meer dan de helft van de slachtoffers was jonger dan dertien en man. Bij het misbruik waren 1.670 geestelijken betrokken.