Kruijswijk verliest wat hij eerst won

Ronde van Spanje Steven Kruijswijk werd gelost op de slotklim en zakte van plaats drie naar vijf. De Brit Simon Yates blijft leider in de Vuelta.

De Canadees Michael Woods wint de rit op het Balcón de Bizkaia.
De Canadees Michael Woods wint de rit op het Balcón de Bizkaia. Foto Manuel Bruque/EPA

Gelukkig stond er bovenaan de steile wand van het Balcón de Bizkaia een begeleider klaar die hem opving, anders was Steven Kruijswijk op de eindstreep pardoes omgevallen. Omhoog ‘kruipend’ door de mist had de kopman van Lotto-Jumbo in de laatste honderden meters veel tijd verloren op zijn concurrenten. „Mij was verteld dat het aan het einde wat zou afvlakken, maar dat bleek niet het geval”, sprak Kruijswijk nadat hij was bijgekomen van zijn inspanning. „Ik kon daardoor mijn ritme niet vasthouden.”

Binnen een dag van de hemel naar de hel. Dinsdag na een uitstekende tijdrit geklommen van plaats vijf naar drie, met uitzicht op meer zo leek. En nu na een plotse inzinking op de slotklim van de zeventiende etappe in de Vuelta weer gezakt van drie naar vijf, op 1.48 minuut achterstand van leider Simon Yates. „Vandaag verlies ik wat ik in de tijdrit won”, concludeerde Kruijswijk. „De ene dag is de andere niet.” Met vrijdag en zaterdag nog twee zware bergritten te gaan, zal het moeilijk worden zondag bij de top drie te staan in het eindklassement. „Ik ben niet naar huis gereden en sta nog steeds vijfde. Ik ga nog steeds proberen het podium te halen.”

Prachtig gevecht

Op de ruim zeven kilometer lange slotklim in het Baskenland, met stijgingspercentages tot 24 procent, loog de uitslag niet. Een prachtig gevecht om de ritwinst, waarin de Canadees Michael Woods nog net de Belg Dylan Teuns voor bleef en het succes in tranen opdroeg aan zijn een paar maanden geleden doodgeboren zoontje. Het vroege lossen van de Colombiaan Nairo Quintana, die zakte naar de zesde plaats en kansloos lijkt voor de eindzege. Opvallend ook dat in de gruwelijke slotmeters de Spanjaarden Alejandro Valverde en Enric Mas nog acht tellen wegreden bij rodetruidrager Yates. De 1.72 meter kleine en 58 kilo lichte Brit zag zijn voorsprong in het algemeen klassement slinken tot 25 seconden op Valverde en 1.22 minuut op Mas.

Na afloop zat Yates in de mist wat machteloos uit te fietsen, een trainingsjackje over zijn hoofd. Eerder dit seizoen leek hij op weg naar de eindzege in de Giro, tot hij drie dagen voor het einde een inzinking kreeg en veertig minuten verloor. „Zo’n inzinking gaat me in de Vuelta niet overkomen”, sprak Yates maandag op de tweede rustdag. De 26-jarige Brit kan in de laatste dagen rekenen op de hulp van tweelingbroer Adam, die op het Balcón de Bizakaia een sterke indruk maakte.

„Het is geen schande om op zo’n klim een paar seconden te verliezen op Valverde en Mas”, sprak Yates na afloop. De Spanjaarden zullen in de laatste twee bergritten alles op alles zetten om nog te winnen. Valverde, in 2009 al winnaar van de Vuelta, lijkt op de langere klimmen in Andorra in het nadeel ten opzichte van klimgeit Yates. Maar Mas?

De pas 23-jarige Vuelta-revelatie van Quickstep lijkt met de dag sterker te worden. Op het Balcón de Bizkaia liet hij zich monter omhelzen door de vorig jaar gestopte Alberto Contador, die Mas toen al als zijn opvolger aanwees. „Hij is een toekomstig rondewinnaar”, sprak Contador bij Eurosport. En volgens Valverde kan het snel gaan met Mas. „Natuurlijk kan hij de Vuelta winnen.”