Europese Commissie

Bezwaar tegen fusie T-Mobile en Tele2

Met Tele2 wil T-Mobile de Nederlandse markt openbreken
Met Tele2 wil T-Mobile de Nederlandse markt openbreken Foto Julia Brabander

De Europese Commissie houdt bezwaren tegen een fusie van de mobiele providers Tele2 en T-Mobile. In een voorlopige analyse, maakte T-Mobile donderdag bekend, zegt de EU bang te zijn dat een samengaan van de twee mobiele netwerken kan leiden tot prijsverhogingen voor consumenten.

De twee netwerkaanbieders willen fuseren om samen te concurreren tegen marktleiders KPN en VodafoneZiggo. T-Mobiles moederbedrijf, Deutsche Telekom, wil Tele2 overnemen voor 190 miljoen euro. Daarnaast krijgt het Zweedse moederbedrijf van Tele2 een kwart van de aandelen in de gefuseerde bedrijven.

Voor deze deal is wel toestemming nodig van de Europese Commissie. In juni kondigde de EU aan dat extra onderzoek nodig was - nu blijkt dat de providers extra maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat consumenten meer gaan betalen voor een mobiele verbinding.

Tele2 en T-Mobile hebben haast. De concurrentie op de mobiele markt is groot, en als prijsvechters boksen ze op tegen KPN en VodafoneZiggo. Die providers combineren mobiele abonnementen met een vaste verbinding, via kabel, koper of glasvezel en schroeven langzaam hun prijzen op. Daar slagen T-Mobile en Tele2 niet in omdat ze niet zo’n groot vast netwerk hebben - ze zijn vooral actief op het mobiele netwerk. Daarbij maakt Tele2 al ten dele gebruik van T-Mobiles infrastructuur.

T-Mobile publiceerde deze week nog een lijst beloftes waaruit zou moeten blijken dat de concurrentie op de Nederlandse markt juist toeneemt als de fusie met Tele2 doorgaat.

De prijzen voor vast en mobiel internet zouden drie jaar lang niet verhoogd worden, behalve een inflatiecorrectie. Andere garanties: een vroege start met nieuwe 5G technologie (landelijke dekking in 2020) en uitbreiding van het aantal glasvezelaansluitingen. Minstens 2 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven zouden toegang krijgen tot zo’n snelle verbinding, belooft T-Mobile.