Atletiek

Marathonloper Kipchoge doet in Berlijn opnieuw aanval op het wereldrecord

De Keniaanse marathonloper Eliud Kipchoge waagt zondag een nieuwe aanval op het wereldrecord. Hij wil in Berlijn de 2.02.57 van zijn landgenoot Dennis Kimetto verbeteren. Kimetto zette die tijd in 2014 neer in de Duitse hoofdstad. De 33-jarige Kipchoge zag dit voorjaar een poging mislukken. Hij won weliswaar de marathon van Londen, maar leverde in de slotfase van de wedstrijd te veel in op het recordschema en finishte in 2.04.17. De olympisch kampioen liep zijn persoonlijk record van 2.03.05 in 2016 in Londen. De Keniaan won al twee keer de race in Berlijn – algemeen beschouwd als de snelste marathon ter wereld – in 2015 (2.04.00) en in 2017 (2.03.32). Hij heeft de laatste acht marathons die hij liep gewonnen en deed vorig jaar op het circuit van Monza een poging als eerste mens onder de twee uur te lopen. Kipchoge kwam met hulp van tempomakers tot 2.00.25. (ANP)