Anticorruptiebeleid

‘Nederland doet te weinig tegen omkoping door bedrijven’

Nederland treedt onvoldoende op tegen omkoping door Nederlandse bedrijven in het buitenland. Die conclusie trekt Transparency International (TI) in een woensdag verschenen rapport. Samen met onder meer Frankrijk, Hongarije en Zuid-Afrika wordt Nederland ingedeeld in de op één na slechtste categorie, van landen die slechts ‘beperkt’ handhaven. Het Nederlandse systeem is volgens anticorruptieorganisatie TI te weinig transparant en er is onvoldoende regelgeving om corruptie door Nederlandse bedrijven in het buitenland tegen te gaan. Ook zijn bedrijven na een veroordeling niet verplicht bij de overheid te rapporteren over hun activiteiten. Dat biedt veel ruimte voor verbetering, zo stelt het rapport. Slechts zeven van de 44 rechtsgebieden die door TI werden beoordeeld kregen een voldoende. (NRC)