‘Activist Pussy Riot in kritieke toestand, vrees voor vergiftiging’

Pjotr Verzilov werd onwel na een zitting in de rechtbank van Moskou. Hij werd bekend als woordvoerder van de actiegroep.

Pyotr Verzilov tijdens een interview in Moskou.
Pyotr Verzilov tijdens een interview in Moskou. Alexander Zemlianichenko-AP

Pjotr Verzilov, een van de leden van de Russische actiegroep Pussy Riot, is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Hij werd onwel na een zitting in de rechtbank van Moskou en is volgens zijn vriendin en medelid Veronika Nikoelsjina vergiftigd, meldt de onafhankelijke website Meduza, die vanuit Litouwen bericht over Rusland.

Een andere activiste van Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova, omschrijft hoe hij kort na de zitting eerst zijn zicht en spraakvermogen verloor en zich vervolgens niet meer kon bewegen. Volgens haar vertelde Verzilov aan ambulancebroeders dat hij niets had gegeten of ingenomen.

Verzilov is overgebracht naar de toxicologie-afdeling van het Bachroesjkin ziekenhuis in Moskou. Het is onduidelijk hoe het met hem gaat.

Twitter avatar pussyrrriot 𝖕𝖚𝖘𝖘𝖞 𝖗𝖎𝖔𝖙 Our friend, brother, comrade Petr Verzilov is in reanimation. His life is in danger. We think that he was poisoned. https://t.co/BYVl4rir1a

De Russische Canadees Pjotr Verzilov werd internationaal bekend als woordvoerder van Pussy Riot. Afgelopen zomer zat hij samen met drie andere leden, waaronder Nikoelsjina, vijftien dagen vast voor het bestormen van het veld tijdens de finale van het WK voetbal in Moskou op 15 juli.

Correctie (13 september 2018): In de eerdere versie van dit artikel stond dat Nikoelsjina familie is van Verzilov. Dat moet zijn vriendin zijn. Dat is hierboven aangepast.