VS betalen activist na klap militair

Het Amerikaanse leger heeft een Nederlandse activist een schadevergoeding toegekend na een vechtpartij met een Amerikaanse militair van een jaar geleden. Een NRC-journalist die aanwezig was bij het incident in Brunssum werd vervolgens aangehouden door de politie omdat hij weigerde foto’s af te staan.

Activist Nico Trommelen was op 10 september 2017 op pad in de buurt van het Limburgse Brunssum. Daar is protest tegen geluidsoverlast van vliegtuigen die landen op en opstijgen vanaf een nabijgelegen NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen.

Tijdens de rondgang ontstond er een woordenwisseling met een Amerikaanse militair die in de buurt woont. Dit liep uit de hand: de militair stompte Trommelen in het gezicht.

Trommelen heeft vorige maand 1.749 euro toegekend gekregen. Hij is blij met de vergoeding: „Al had ik maar 1 euro van ze gekregen: uit deze uitspraak blijkt dat we helemaal niets verkeerds hebben gedaan.” (NRC)