Verkiezingen Brazilië

Veroordeelde oud-president ‘Lula’ trekt zich terug als kandidaat

De voormalige president van Brazilië Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Lula’s running mate Fernando Haddad promoveert zo tot presidentskandidaat van de Braziliaanse Arbeiderspartij. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag. De officiële aankondiging werd gedaan bij de gevangenis in Curitiba, waar Lula sinds april een langdurige celstraf uitzit voor corruptie en het aannemen van steekpenningen. Desondanks probeerde Lula een nieuwe gooi te doen naar het presidentschap van het land. Anderhalve week geleden verbood het electoraal hof hem dat. Hoewel Lula daartegen nog in beroep is gegaan, heeft hij besloten zijn kandidatuur toch over te dragen aan Haddad, oud-burgemeester van de miljoenenstad São Paulo. (NRC)