Thuiskok: Aubergine met misoglazuur

Dit gerecht (Nasu Dengaku in het Japans) ziet er misschien niet het appetijtelijkst uit, maar het is een fijne klassieker.

Maak eerst de zoete misosaus. Roer alle ingrediënten door elkaar tot de suiker is opgelost. Je kunt de saus vrijwel eindeloos bewaren in de koelkast.

Snijd de aubergines in de lengte doormidden en maak kruiselingse inkervingen van circa een halve centimeter diep in het vruchtvlees (ze worden dan gelijkmatig gaar en nemen het glazuur goed op).

Schenk een bodempje olie van een centimeter in een grote, diepe koekenpan en verhit de olie op matig vuur. Leg de aubergines in de pan en bak ze 5 minuten per kant, of tot het vruchtvlees zacht wordt en bruin kleurt, en de schil glanst en breekbaar wordt.

Schep ze voorzichtig uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Bestrijk de aubergines aan de ingekerfde kant met de zoete misosaus en zet ze 5-10 minuten onder de hete grill tot het bubbelende bruine glazuur diep in de aubergines trekt. Bestrooi ze met sesamzaad en serveer ze.