Reactie op Bolton

Strafhof gaat ‘onverschrokken’ door met zijn werk, ondanks Amerikaanse dreigementen

Het Internationaal Strafhof zegt zich niet te laten beïnvloeden door de druk van de Verenigde Staten. In een verklaring schrijft het in Den Haag gevestigde Hof dat het „onverschrokken doorgaat” met zijn werk.

De reactie volgt op uitspraken van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton, die het Hof maandag „onwettig” noemde. De VS zouden het daarom „rustig laten sterven”. Het Strafhof benadrukt dat het een onafhankelijke instelling is, die gesteund wordt door 123 landen. „Het Internationaal Strafhof zal zijn werk onverschrokken blijven doen, in navolging van zijn principes en het overkoepelende idee van de rechtsstaat.”

De VS hebben onder meer problemen met een eventueel onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door Amerikaanse militairen in Afghanistan. Bolton dreigde maandag ook dat de rechters en aanklagers van het Hof de toegang tot de VS ontzegd kan worden als dat doorgaat. Daarnaast kunnen hun tegoeden in de VS bevroren worden. De VS zijn altijd sceptisch geweest over het Strafhof en hebben het onderliggende Statuut van Rome uit 2002 ook nooit geratificeerd. (Reuters)