Poetin: verdachten vergiftiging ex-spion Skripal zijn gewone burgers

De Britse regering houdt vast aan haar standpunt dat de Russische militaire inlichtingendienst achter de moordpoging zit.

President Poetin op een economisch forum in Vladivostok. De twee verdachten van de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia zijn twee gewone burgers, zei Poetin.
President Poetin op een economisch forum in Vladivostok. De twee verdachten van de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia zijn twee gewone burgers, zei Poetin. Foto Mikhail Metzel/AP

De twee verdachten in de zaak rond de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia zijn gewoon burgers. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag gezegd, meldt persbureau Reuters. De Britse justitie stelde vorige week juist dat de twee voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe werken.

Lees meer over het gif: Dodelijke novitsjoks al 20 jaar bekend in het Westen

“We weten wie deze mensen zijn, we hebben ze gevonden”, zei Poetin op een economisch forum in de Russische stad Vladivostok. Hij riep de mannen op zelf naar voren te treden en hun kant van het verhaal te vertellen. “Er is niets bijzonders of crimineels aan de hand, dat verzeker ik”, zei hij. “Het zijn burgers, natuurlijk.”

De Britse justitie maakte vorige week bekend dat de twee verdachten, rond de veertig jaar oud, reisden onder de vermoedelijke schuilnamen Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov. De Britse premier Theresa May zei dat de gifaanval waarschijnlijk door het Kremlin werd goedgekeurd. Ze waarschuwde ook voor “kwaadaardige acties” van de GROe en kondigde sancties aan.

Een woordvoerder van May reageerde woensdag en stelde dat de verklaring van Poetin niets aan de zaak verandert. May heeft Rusland herhaaldelijk om uitleg gevraagd maar kreeg niets dan leugens, aldus de woordvoerder. “Deze mannen zijn lid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. De regering heeft de betrokkenheid van de GROe, de agenten en methoden blootgelegd. Dit standpunt wordt ondersteund door onze internationale bondgenoten.”

Verdacht van moord

De twee mannen worden verdacht van poging tot moord, een samenzwering om Skripal te vermoorden en het schenden van wetten rond chemische wapens voor het bezit en gebruik van het gif novitsjok. Het Britse openbaar ministerie heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Behalve de Skripals raakte ook politieagent Nick Bailey vergiftigd toen hij het huis van de slachtoffers doorzocht. Ook hij herstelde. Een 44-jarige Britse vrouw kwam later om het leven nadat ze toevalligerwijs slachtoffer werd van het gif. Zij had een parfumflesje gekregen en de vloeistof op haar polsen gesmeerd. De man die het parfumflesje aan haar had gegeven zei dat hij het flesje had gevonden. Hij raakte gewond. Volgens May zijn zij slachtoffer geworden van “het roekeloze wegwerpen” van het flesje door de Russische inlichtingenofficieren.