Paus ontbiedt bisschoppen uit hele wereld om misbruik

De bijeenkomst vindt plaats van 21 tot 24 februari. Het is voor het eerst dat er een dergelijke top wordt georganiseerd.

Paus Franciscus, links, spreekt met kardinaal Donald Wuerl, aartsbisschop van Washington, tijdens een bijeenkomst in Vaticaanstad.
Paus Franciscus, links, spreekt met kardinaal Donald Wuerl, aartsbisschop van Washington, tijdens een bijeenkomst in Vaticaanstad. Foto L'Osservatore Romano/AP

Paus Franciscus heeft woensdag de belangrijkste bisschoppen bijeengeroepen voor overleg over kindermisbruik. Dat meldt persbureau Catholic News Agency. De paus wil bespreken hoe seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken kan worden voorkomen en hoe kinderen beschermd kunnen worden.

Lees ook dit interview met hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest. ‘De paus heeft het misbruik fout ingeschat’

Het is voor het eerst dat er een dergelijke top met de voorzitters van de bisschoppenconferenties wordt georganiseerd. De bijeenkomst wordt volgend jaar februari gehouden. De aankondiging komt één dag voordat Franciscus Amerikaanse kerkleiders ontmoet.

Het misbruik werd lange tijd door de Rooms-Katholieke Kerk ontkend. Dat de paus nu afgevaardigden van over de hele wereld bij elkaar roept, kan gezien worden als een erkenning dat het probleem in de hele Katholieke Kerk voorkomt. Iets waar critici, zoals onlangs tijdens Franciscus’ bezoek aan Ierland, lang op hebben gewezen.

Nieuw misbruikschandaal Duitsland

De Katholieke Kerk in Duitsland heeft zelf onderzocht hoe wijdverbreid misbruik plaatsvond. Het Duitse nieuwsblad Der Spiegel heeft het rapport ingezien.

Uit het onderzoek blijken er tussen 1946 en 2014 3.677 gevallen van seksueel misbruik te zijn gerapporteerd. In een op de zes gevallen gaat het om verkrachting. Meer dan de helft van de slachtoffers was jonger dan dertien jaar en man. Bij het misbruik waren 1.670 geestelijken betrokken.