Podcast

Onbehaarde Apen: Ons hallucinerende brein

Redacteur Thomas Rueb dronk bitterzoete compostthee om vervolgens door het wolkendek van zijn bewustzijn te vallen en te beseffen: ik ben alles. Een typische ayahuasca-ervaring. Maar wat gebeurde er in zijn hoofd? Lucas Brouwers, Gemma Venhuizen en Hendrik Spiering leggen het brein onder invloed bloot.

“Het is muisstil. Verwachtingsvol kijkt de sjamaan mij aan. Ik hef het glas en sla de inhoud achterover. Een dikke donkerbruine drank, bitter en zuur, brandt in mijn borstkas. Ik knik, en wandel terug naar mijn matras.”

De hallucinogene drank bezorgde Thomas een uiterst intense ervaring. In deze extra lange eerste aflevering van het derde seizoen ontrafelen de Onbehaarde Apen zijn bijna mythische ervaring. Hoe is die wetenschappelijk uit te leggen?

Lees ook het artikel dat Thomas schreef over zijn psychedelische trip: Leren van de thee. Luister ook het vorige seizoen van Onbehaarde Apen: Seizoen 1.

Productie Mirjam van Zuidam.