Vijf militairen vervolgd voor misstanden kazerne Schaarsbergen

De (oud-)militairen, ten tijde van de gebeurtenissen in 2012 en 2013 lid van de Mortiergroep, worden onder meer verdacht van mishandeling.

Archiefbeeld
Archiefbeeld Foto ANP/VidiPhoto

Vijf militairen en ex-militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen worden vervolgd voor aanranding, mishandeling en bedreiging. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. De vijf verdachten, mannen tussen de 26 en 32 jaar oud, zouden de misdrijven in 2012 en 2013 hebben begaan op de kazerne en tijdens oefeningen. Vijf andere verdachten worden niet vervolgd.

De misstanden bij de Mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade kwamen vorig jaar naar buiten in de Volkskrant. Drie militairen zeiden de krijgsmacht verlaten te hebben vanwege pesterijen, mishandeling en verkrachting tijdens ontgroeningsrituelen en deden aangifte.

Hoger in rang

De oudste verdachte die wordt vervolgd, met de hoogste rang, heeft volgens het OM toegestaan dat een of meer militairen met een lagere rang misdrijven hebben gepleegd. Bij de vervolging voor aanranding gaat het in het militaire recht om een bredere vorm van aanranding, die niet per definitie seksueel van aard hoeft te zijn.

Verdere details over de verdachten, waaronder hun rang en of ze nog werkzaam zijn voor defensie, wil het OM niet bekendmaken. Voor een deel van de mogelijke misdrijven die zijn onderzocht – waaronder verkrachting, drugshandel en afpersing – is volgens het OM onvoldoende bewijs. Wanneer de zaak voor de rechter komt, is ook nog onbekend.