Spullen vermiste Arjen Kamphuis in Noorse zee gevonden

De politie kreeg een melding van een visser die spullen had zien drijven in de zee vlakbij de berg Kvænflåget, in het noorden van het land.

Vissers staan naast hun boot in Saltstraumen vlakbij het stadje Bodo, waar de vermiste Nederlandse cybersecurityspecialist Arjen Kamphuis eind augustus gesignaleerd werd.
Vissers staan naast hun boot in Saltstraumen vlakbij het stadje Bodo, waar de vermiste Nederlandse cybersecurityspecialist Arjen Kamphuis eind augustus gesignaleerd werd. Foto Jasper Juinen/ANP

Spullen van de in Noorwegen vermiste computerexpert Arjen Kamphuis zijn drijvend in zee gevonden. Dat heeft de Noorse politie woensdag bekendgemaakt. Met hulpverleners van het Rode Kruis heeft de politie de omgeving onderzocht.

Een visser zou de spullen hebben zien drijven vlak bij de berg Kvænflåget, tussen de plaatsen Fauske en Bodo, en maakte daar dinsdag kort na 19.00 uur melding van bij de politie. Hoewel de politie er zeker van zegt te zijn dat het om de eigendommen van Kamphuis gaat, wil ze in het belang van het onderzoek geen details bekendmaken. De politie denkt dat Kamphuis op 20 augustus de trein nam van de Noorse plaatsen Bodo naar Rognan en roept getuigen op zich te melden.

Lees ook: De vrienden van de vermiste computerexpert Arjen Kamphuis houden met alles rekening

Kamphuis vertrok op 8 augustus voor een vakantie naar Noorwegen. Op 22 augustus zou hij terugvliegen naar Nederland, maar hij kwam niet opdagen voor zijn vlucht. Toen hij een week later een aantal afspraken had gemist, werd hij als vermist opgegeven door zijn werkgever.

De Nederlandse politie meldde afgelopen donderdag dat Kamphuis in Nederland een opvouwbare kajak had gekocht voor zijn vakantie. Volgens de verkoper wilde hij bij de fjorden van Noorwegen gaan kajakken. Vorige week bleek dat Kamphuis’ telefoon na zijn vermissing twintig minuten had aangestaan, waarop zijn Nederlandse simkaart werd vervangen door een Duitse.

Kamphuis is een bekende expert op het gebied van cybersecurity, schreef een boek over het onderwerp en adviseert de overheid, journalisten en mensenrechtenactivisten. Ook werkte hij onder meer samen met WikiLeaks.

De politie denkt dat Kamphuis op 20 augustus de trein heeft genomen van Bodo naar Rognan. Een visser vond de spullen bij de berg Kvænflåget, tussen Fauske en Bodo