Florence

Oostkust VS bereidt zich voor op verwoestende kracht orkaan

De oostkust van de Verenigde Staten – met name de staten Maryland, Virginia, North en South Carolina – maakt zich op voor de komst van orkaan Florence. „We bereiden ons voor op verwoesting”, aldus het nationale crisisteam. Ook in de hoofdstad Washington DC is de noodtoestand uitgeroepen. Zeker meer dan een miljoen mensen is opgedragen het gebied te verlaten. Meteorologen verwachten dagenlang zware regenval, dat mogelijk tot overstromingen kan leiden. Hevige wind kan water opstuwen tot metershoge golven. Superstorm Florence kan voordat de orkaan naar verwachting vrijdag aan land komt, nog in kracht toenemen. „Deze storm is een monster”, zei de gouverneur van North Carolina Roy Cooper dinsdag. „Het is een extreem gevaarlijke, levensbedreigende, historische orkaan.” (NRC)