Ex-spion Skripal

Poetin: verdachten gifzaak gewone burgers

De Russische president Poetin zegt te weten wie de verdachten zijn in de zaak rond de vergiftiging van de Russische ex-spion Skripal vergiftiging en dochter Joelia. Het zouden twee gewone burgers zijn, zei Poetin woensdag.

De verklaring van de Russische president staat haaks op de verdenkingen van de Britse justitie die vorige week bekendmaakte dat de twee voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe werken.

Poetin zei op een economisch forum in Vladivostok te hopen dat de mannen zelf naar voren treden en hun kant van het verhaal vertellen. „Er is niets bijzonders of crimineels aan de hand, dat verzeker ik”, zei hij. „Het zijn burgers, natuurlijk.”

De Britse justitie maakte vorige week bekend dat de twee reisden onder de namen Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov, waarschijnlijk niet hun echte namen. Ze worden verdacht van poging tot moord, een samenzwering om Skripal te vermoorden en het schenden van wetten rond chemische wapens voor het bezit en gebruik van het gif novitsjok. Het Britse OM vaardigde een Europees arrestatiebevel uit.

Behalve de Skripals raakte agent Nick Bailey vergiftigd toen hij het huis van de slachtoffers doorzocht. Ook hij herstelde. Een Britse vrouw kwam later om het leven nadat ze slachtoffer werd van het gif. Zij had een parfumflesje gekregen en de vloeistof op haar polsen gesmeerd. De man die haar het flesje had aangereikt, zei dat hij dit had gevonden. Hij raakte gewond.

Volgens de Britse premier May zijn zij slachtoffer geworden van „het roekeloze wegwerpen” van het parfumflesje door de Russische inlichtingenofficieren.