Duitsland

Warenhuisketens Karstadt en Kaufhof gaan samen

De Duitse warenhuisketens Karstadt en Galeria Kaufhof gaan fuseren. Dat hebben hun moederbedrijven, respectievelijk het Oostenrijkse Signa en het Canadese Hudson’s Bay, dinsdag bekendgemaakt.

Beide partijen, die samen meer dan 5 miljard euro per jaar omzetten, worden voor ongeveer 50 procent eigenaar van de nieuwe combinatie. Stephan Fanderl komt aan het hoofd van de organisatie te staan, zoals hij ook al de baas van Karstadt was.

Hudson’s Bay en Signa hebben het al langer over een fusie, om zo te besparen op inkoop, administratie en logistiek. Vooral Hudson’s Bay heeft een roerige tijd achter de rug en boekte in het vierde kwartaal van 2017 voor het eerst in lange tijd een bescheiden winst. Of dat ook voor de Nederlandse vestigingen gold is niet duidelijk. In de in maart gepresenteerde resultaten werd alleen over de gehele Europese tak gesproken.

Het is algemeen bekend dat het bedrijf van Kaufhof af wilde.

Ook de Europese vestigingen van Hudson’s Bay, waaronder dertien Nederlandse warenhuizen komen na de fusie onder het bestuur van het nieuwe bedrijf. Of dat consequenties heeft voor werknemers of dat winkels op termijn moeten sluiten is niet bekendgemaakt. Brussel moet nog akkoord gaan met de plannen. (NRC)