De matige albumvullers van Lenny Kravitz

Het is alweer bijna dertig jaar geleden dat Lenny Kravitz doorbrak met zijn zoete boodschap van naastenliefde en vrede. Laat de liefde regeren; in die mierzoete retrobubbel lieten we ons maar wat graag meevoeren. En er viel sindsdien op te rekenen.

Op Raise Vibration, zijn elfde album, vereeuwigt Kravitz opnieuw intentie en integriteit middels een klef-spirituele term: raise vibration, die draait om positiviteit en bevrijding. In aanstekelijke vintagesoul of fel gedreven rock kan Kravitz als vanouds de poseur-rockster zijn. Het opwindende electrofunk liedje ‘Low’ leunt op een oude Michael Jackson-kreet. Dichterbij komt hij in ‘Johnny Cash’ over de dood van zijn moeder en hoe Johnny Cash hem troostte.

Toch valt Raise Vibration om door een teveel aan matige albumvullers. En zeker ook het feit hoe zijn pacifisme omslaat in een lelijk dreinen, zoals in ‘Who Really Are the Monsters?’ Met kinderlijke eenvoud worden clichés in stand gehouden: stop met bommen gooien en praat met elkaar.