Brieven

Brieven 12/09/2018

Foto ANP

In een reactie op het gedrag van de studenten binnen de studentenvereniging Minerva spreekt de rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden zijn vertrouwen uit in de aanstaande cultuurverandering binnen het corps (Universiteit Leiden eist binnen twee jaar ‘nieuw Minerva’, 11/9). Met name reünisten (oud-leden) zouden daarbij kunnen helpen, stelt hij.

Naar mijn mening moeten juist de reünisten zich er niet mee bemoeien. Volgens mij zijn juist deze reünisten de bron van alle kwaad. Ze verheerlijken de corpora, waar zij immers hun onvergetelijke studententijd doorbrachten – als ze al last hebben gehad van de vernederingen tijdens hun ontgroeningen, hebben ze dat verdrongen, zoals dat vaak gaat met nare ervaringen. Juist de reünisten vergoelijken de in mijn ogen achterlijke en achterhaalde omgangsvormen, en hun zonen en dochters, geïmponeerd door daddy, gaan er vol in.

Wanneer je aan de corpora denkt, denk je niet meer aan gezelligheid, sport en spel, maar aan vernederingen en vooral geestelijke terreur, waar niemand beter van wordt.