Brieven

Brieven 12/09/2018

Serena Williams

Wat een slecht verliezer

Omdat ik een vrouw ben. Daarom werd mij die game afgepakt, zei Serena Williams tijdens de bizarre finale van de US Open tegen de Japanse Naomi Osaka. (Tenniswereld verdeeld over twist Williams en scheidsrechter, 10/09)

Onzin, Williams gedroeg zich volstrekt onbehoorlijk. Omdat de 20-jarige Osaka gewoonweg veel beter tenniste. En dat irriteerde Williams toch meer dan verwacht. Dus wendde ze zich keer op keer, theatraal schermend met haar jonge dochtertje, tot de umpire. Maar eigenlijk was niet hij, maar waren de toeschouwers haar publiek. Als Williams die massa, hen voedend met zware termen als ‘seksisme’, maar kwaad genoeg kreeg, dan werd de overmacht waarmee Osaka aan het winnen was gevoelsmatig kleiner. Hier stond gewoon een heel slechte verliezer. Er is weinig gedrag lelijker dan het vals en hol gebruiken van woorden als ‘seksisme’ of ‘discriminatie’. Die woorden hebben gewicht. En dat is niet het gewicht dat zij eraan geeft. Als jij, Serena Williams, een voorvechter bent van vrouwen en vrouwenrechten, dan hoor ik liever bij de mannen.

Witwasaffaire ING

Hamers moet ook weg

Afgelopen maart zei Jeroen van der Veer, destijds president-commissaris van ING, dat het salaris van Ralph Hamers (2 miljoen euro per jaar) diende te worden verhoogd met 50 procent. Hij was immers een ceo in de ‘eredivisie’ en diende voor ING behouden te blijven. Toen was al bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek deed naar witwassen. Sterspeler Hamers reageert nu op de schikking met het vertrek van cfo Koos Timmermans. Een lagere bestuurder, die zijn pensioen al in zicht had. Gezien de duur, omvang en ernst van de gemaakte fouten dient de heer Hamers als eindverantwoordelijke de eer aan zichzelf te houden en het goede voorbeeld van collega Piet Moerland van de Rabobank te volgen, die opstapte na de Liborfraude. Alleen op die manier kan het vertrouwen in de bank hersteld worden.