Auto rijdt in op menigte in China, elf doden

De chauffeur, een 54-jarige Chinees, is in het verleden meerdere malen veroordeeld voor misdaden zoals brandstichting en geweldpleging.

Op beelden is te zien hoe omstanders reageren op de aanrijding.
Op beelden is te zien hoe omstanders reageren op de aanrijding. Screenshot van video BJNews/Weibo

In de Chinese stad Hengyang zijn woensdag elf mensen om het leven gekomen toen een man met een auto op een menigte inreed. Ook raakten 44 omstanders gewond.

Het incident vond plaats rond 19.35 uur lokale tijd. Volgens de lokale autoriteiten reed de bestuurder in een SUV, die hij ogenschijnlijk opzettelijk inreed op een menigte op het Mijiang-plein in de zuidoostelijke stad. Daar vond op het moment van de aanrijding een muziekevenement plaats.

Lees ook: Wie een baard heeft, moet in China heropgevoed worden

Geen melding van terrorisme

De dader is opgepakt, het zou gaan om de 54-jarige Yang Zenyun. De man heeft meermaals in de cel gezeten voor onder meer brandstichting en geweldpleging. Het is nog niet duidelijk wat het motief voor de aanrijding was. De lokale politie heeft geen melding gemaakt van mogelijke terreurgerelateerde motieven.

In de afgelopen jaren kreeg China vaker te maken met aanslagen. De motieven hiervoor liepen uiteen van ontevredenheid met het regeringsbeleid tot persoonlijke grieven. Ook pleegden separatisten aanslagen. De Oeigoeren, de islamitische minderheid in China, worden verantwoordelijk gehouden voor verschillende bloederige aanslagen.