Universiteit Leiden eist binnen twee jaar ‘nieuw Minerva’

Studentencorps Studentenvereniging Minerva moet snel een cultuuromslag ondergaan, vindt de Leidse rector magnificus Carel Stolker.

Studenten tijdens het lustrum van Minerva in 2014. Rector Carel Stolker is geschrokken van de cultuur op de vereniging.
Studenten tijdens het lustrum van Minerva in 2014. Rector Carel Stolker is geschrokken van de cultuur op de vereniging. Foto Remko de Waal/ANP

Leden én oud-leden van de Leidse studentenvereniging Minerva moeten zich inzetten voor een cultuurverandering binnen het corps. Dat zegt Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden. Volgens hem hebben juist ook oud-leden de verantwoordelijkheid om binnen studentenhuizen iets te veranderen.

Stolker reageert op het nieuws van NRC dat het bestuur van het corps ingrijpt om een „verstikkende cultuur” een „halt toe te roepen”. Dat gebeurt naar aanleiding van een intern onderzoek waarin excessen met drank en fysiek geweld worden beschreven. De rector van de oudste universiteit van Nederland, die het onderzoek vertrouwelijk mocht inzien, is geschrokken van de conclusies. „Dit lijkt op een stelselmatige cultuur te wijzen die je als rector niet wilt. In deze heftigheid had ik het niet verwacht.”

De hele vereniging moet nu aan de slag om de cultuur zo snel mogelijk te veranderen, vindt Stolker. Hij gaat daarover in gesprek met het dit weekend aangetreden bestuur. „Ik ben boos op Minerva, maar ook blij dat ze dit nu in gang zetten. Zo’n cultuurverandering is niet met Kerstmis klaar. Dus er moet nú begonnen worden met het opvoeden van de nieuwe lichting. Mensen worden niet zo geboren, maar deels hier gevormd.” Stolker wil dat er binnen twee à drie jaar „een heel ander Minerva staat”.

Daarvoor moeten óók oud-leden in actie komen, vindt hij. Juist omdat het interne onderzoek en de aanbevelingen die daaruit voortkomen wijzen op de cultuur in verenigingshuizen en zogeheten ‘verbanden’, groepjes van jaarclubs. Stolker: „Het is niet zo dat heel Minerva op het schavot moet. Wij kunnen iets vinden van de vereniging, maar over de huizen gaan we niet. Daar moeten reünisten gaan helpen. Ik heb hen opgeroepen uit hun holletjes te komen en aan de slag te gaan.”

De afgelopen tijd hebben in vooraanstaande huizen oud-bewoners al aan de bel getrokken bij de huidige bewoners over de cultuur binnen het huis. Datzelfde gebeurde door ereleden van de vereniging.

Ankie Broekers-Knol, VVD-senator en voorzitter van de Reünisten Raad van Minerva: „Het is buitengewoon verontrustend wat er binnen de vereniging aan de orde is. Wij zijn als oud-leden allemaal betrokken bij de vereniging. Met z’n allen moeten we zorgen dat er een cultuuromslag kan plaatsvinden. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op misstanden.”

Zowel Stolker als Broekers-Knol prijst niettemin Minerva voor het onderzoek. Broekers-Knol: „Dat is erg goed van ze.” Volgens Stolker gebeurde dat omdat het bestuur van de vereniging „te veel gedoe” vaststelde en meldingen van ouders kreeg.

De rector wil nog niet vooruitlopen op mogelijke straffen als de verandering niet snel genoeg gaat, zoals het intrekken van bestuursbeurzen – wat in Groningen gebeurde. „Ze moeten nu alles op alles zetten, wij helpen waar we kunnen. Minerva en de universiteit horen bij elkaar, maar er moet wel wat veranderen.”