Thierry Aartsen

Aanstaand VVD-Kamerlid biedt excuses aan op Twitter

VVD’er Thierry Aartsen, beoogd vervanger van Jeanine Hennis in de Tweede Kamer, heeft maandag op Twitter een video gepost waarin hij zegt spijt te hebben van een van zijn tweets die vorig weekend tot ophef leidde.

In 2009 schreef de toen 19-jarige Aartsen dat hij ervan baalde dat hij vertraging opliep doordat iemand zich voor de trein had geworpen waarin hij zat. „Zelfmoordenaars, word eens creatief!”, twitterde hij.

De VVD’er zegt nu dat hij er spijt van heeft dat zijn tweet mensen heeft gekwetst. Verder stelt de inmiddels 28-jarige Aartsen in het filmpje dat hij er enorm van baalt dat hij „nu wordt afgerekend op een aantal tweets van de afgelopen jaren”. In 2016 schreef hij tijdens een voetbalwedstrijd: „Een heerlijk avondje NAC: zwarte pieten in NAC-shirts op het veld en ‘Ow Sylvana’ van Rob van Daal door de speakers. #humor.” Hiermee doelt hij op een carnavalslied, dat destijds veel kritiek kreeg.

„Ik hoop vooral dat mensen mij gaan afrekenen op mijn daden in de Tweede Kamer en niet op een aantal slechte grappen”, aldus Aartsen, nu nog fractievoorzitter in de gemeenteraad van Breda. „Ik ben een mens, ik ben geen robot en al zeker geen heilige.”

Ook binnen de VVD kreeg Aartsen kritiek. Rob Berkhout, wethouder van de gemeente Wormerland, riep de partijtop zondag op diens beëdiging te blokkeren. „Ik kan mij niet voorstellen dat wij gezamenlijk zo’n eikel erbij willen hebben.” Bert Homan, raadslid in Assen en in 2017 kandidaat-voorzitter van de partij, noemt de tweets maandag „een politicus en kandidaat-Kamerlid onwaardig”.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff – tot 2013 zelf fractievoorzitter in Breda – vindt het „domme tweets”, maar ziet geen belemmering voor de beëdiging van Aartsen later deze week. (NRC)