The Shepherds

Zangeres Helen Shepherd (78), bekend van ‘Dank U’, overleden

Zangeres Helen Shepherd is maandagmiddag op 78-jarige leeftijd overleden in een verzorgingstehuis in Haarlem. Shepherd, geboren als Lenie Schaap, werd in de jaren 60 bekend als zangeres van The Shepherds, met haar broers Nico en Jan. Het trio vertolkte veel oud-Hollandse volksliedjes en scoorde zijn grootste hit met het religieus getinte ‘Dank U (Voor Deze Nieuwe Morgen)’. The Shepherds waren bijna wekelijks op televisie met muziekoptredens en traden op in liveprogramma’s voor het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus (1966) en de geboorte van Willem-Alexander (1967). Toen Nico Schaap in de jaren 90 afhaakte, ging en Helen en John verder als The New Shepherds. Later trad het duo op in verzorgings- en verpleeghuizen, totdat Helen in augustus 2008 een hersenbloeding kreeg. (NRC)