Opinie

Rustdag

2018/03/30, Merkem, Karl Vannieuwkerke, foto's katrijn van giel.
2018/03/30, Merkem, Karl Vannieuwkerke, foto's katrijn van giel. katrijn van giel

Tweede rustdag in de Vuelta. En er staan vier renners binnen de 43 seconden. Straks begint de figuurlijke eindsprint naar Madrid. Yates, Valverde, Quintana en López hebben nog winstkansen. Met een beetje goede wil en voor een Nederlandse krant wil ik er Kruijswijk ook nog bij rekenen, maar daar stopt het wel. Ik overweeg overigens om in juli voortaan gewoon vakantie te nemen met de kinderen en aan de bazen van de Vlaamse televisieomroep te vragen of ze nu toch niet eindelijk een avondtalkshow tijdens Giro en Vuelta zouden willen inplannen. Nieuwe streken ontginnen, spannend wielerspektakel gegarandeerd en talkshows op avonden in de mei- of septembermaand als mensen nog niet of niet meer op Zuiderse vakantiebestemmingen zitten. Alleen maar voordelen. Ik voorspel een kijkcijferkanon.

Vanaf dinsdag wordt dus beslist over de eindwinst in de Ronde van Spanje. Een tijdrit van 32 kilometer en twee bergritten in de buurt van het belastingsparadijs Andorra op donderdag en vrijdag zullen het resultaat bepalen.

Ik vraag me af waar renners zich op zo’n rustdag, behalve een paar uur losrijden, mee bezighouden. Zouden de jongens die niet meer voor een klassement in aanmerking komen gebruik maken van het bezoek van hun kamergenoot aan de verzorger om het hoogste genot op te roepen? Het handdoekje daarna zonder vorm van schroom achterlatend onder het badkamermeubel. Houden kandidaat-winnaars zich daar ver van weg of zijn de tijden dermate veranderd dat niemand nog gelooft dat het verspilde kwakje gepaard gaat met verloren energie? Afijn, het zijn mijn zaken niet.

Ik kan tig dingen verzinnen die je op zo’n rustdag kan doen: uren aan een stuk sudoku’s invullen bijvoorbeeld. Dat lijkt me iets voor Nairo Quintana. Of zeven afleveringen achter elkaar van La casa de papel op Netflix bekijken. Binge watching past volgens mij helemaal bij het karakter van Simon Yates. Zou er op sommige kamers ook gediscussieerd zijn over het wangedrag van Serena Williams in de finale van de US Open? En hoeveel benen zouden voor een laatste keer in deze Vuelta het scheermesje hebben voelen passeren?

Een weetje. De Belg Thomas De Gendt heeft op de rustdag honderd gram M&M’s naar binnen gewerkt. Dat doet hij elke dag als hij een grote ronde rijdt. Niet alleen op rustdagen. Elke dag. Een ritueel dat garanties biedt. Thomas De Gendt zal ook in de slotweek nog een paar keer in een ontsnapping zitten. Het is zowat de enige zekerheid die we momenteel hebben.

Wie de Vuelta wint, blijft een raadsel. Het draaiboek zal zijn geheimen de komende dagen prijsgeven. We zijn uiterst benieuwd!

Karl Vannieuwkerke is presentator bij de Vlaamse omroep VRT.