Patiëntveiligheid in geding bij IJsselmeerziekenhuizen

Verscherpt toezicht Volgens de inspectie zorgt ‘bestuurlijke onrust’ bij de ziekenhuizen van Loek Winter en Willem de Boer voor grote problemen.

De Emmeloordse vestiging van de IJsselmeerziekenhuizen.
De Emmeloordse vestiging van de IJsselmeerziekenhuizen. Foto Vincent Jannink/ANP

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de IJsselmeerziekenhuizen, in handen van zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer, onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie schrijft maandag te vrezen voor continuïteitsproblemen omdat er „bestuurlijke onrust” heerst.

De inspectie blijkt al vanaf september vorig jaar intensief toezicht op het ziekenhuis te houden, onder meer vanwege „ernstige functioneringsproblemen” bij meerdere vakgroepen van medisch specialisten. Daarnaast informeerde het ziekenhuis, met vestigingen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk, de toezichthouder onvoldoende over kwaliteit en veiligheid van de zorg. De inspectie vreesde voor de patiëntveiligheid en de mate waarin de leiding van het ziekenhuis ‘in control’ was.

Sindsdien blijkt de toezichthouder in nauw contact met de raad van bestuur te staan. Aanvankelijk zag de inspectie verbeteringen bij de IJsselmeerziekenhuizen. Maar het ziekenhuis wordt nu alsnog onder verscherpt toezicht gesteld omdat er „onvoldoende vertrouwen” is. In een recent gesprek met de inspectie noemde de bestuursvoorzitter de positie van de IJsselmeerziekenhuizen „zeer ernstig”. „ De inspectie concludeert hieruit dat zij opnieuw onvoldoende is geïnformeerd door de raad van bestuur.”

De volledige raad van commissarissen is onlangs vervangen, een lid van de raad van bestuur is opgestapt en de voorzitter van de raad van bestuur heeft zijn functie neergelegd en vertrekt 1 januari 2019 uit het bestuur.

Toezicht

In een toelichting schrijft de inspectie dat de commissarissen en het lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis zijn opgestapt omdat ze niet zijn betrokken bij het opstellen van een verbeterplan. Bovendien waren ze het er niet mee eens. De inspectie schrijft: „Zij voelden zich niet gekend en daardoor niet gerespecteerd in hun verantwoordelijkheden.”

Het verscherpt toezicht duurt zes maanden. Aan het einde van die periode beoordeelt de inspectie of het toezicht kan worden opgeheven.

Zorgondernemers Loek Winter en Wilem de Boer hebben naast de IJsselmeerziekenhuizen ook het Slotervaartziekenhuis in bezit. Beide ziekenhuizen worden aangestuurd vanuit dezelfde houdstermaatschappij. Ook bij MC Slotervaart zijn financiële en bestuurlijke problemen. Artsen schreven deze zomer in een vertrouwelijk brief dat ze het vertrouwen hebben verloren in het bestuur van het Amsterdamse ziekenhuis. Ze lieten weten een faillissement van het ziekenhuis te vrezen. In 2013 namen onder anderen Loek Winter en Willem de Boer het verlieslatende Slotervaartziekenhuis over. De ondernemers redden de IJsselmeerziekenhuizen in 2009. Bij die reddingsoperatie verleende het Rijk 20 miljoen euro steun.