Minister naar rechter om stakingen politie te verbieden

Politiebonden willen komend weekend alleen reageren op spoedgevallen, maar volgens minister Grapperhaus is er sprake van ‘onacceptabele risico’s voor de openbare orde’.

Minister Grapperhaus eist van politiebonden dat ze acties komend weekend niet door laten gaan
Minister Grapperhaus eist van politiebonden dat ze acties komend weekend niet door laten gaan Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) stapt naar de rechter om politiestakingen komend weekend niet door te laten gaan. Dat bevestigt het ministerie dinsdag. De politiebonden, waaronder ACP, hebben agenten opgeroepen om van vrijdag tot en met zondag alleen te reageren op spoedgevallen, onder meer om een betere cao te eisen.

De actie is volgens het ministerie “onvoldoende concreet en dermate omvangrijk dat er sprake is van onacceptabele risico’s voor de openbare orde en nationale veiligheid”, zo schrijft het in een brief. Minister Grapperhaus eist daarom dat politiemedewerkers bepaalde taken blijven uitvoeren.

Het ministerie sommeerde de vakbonden dinsdag kort voor 15.00 uur de stakingen voor een groot deel af te blazen. Ze kregen tot 17.00 uur om gehoor te geven aan de oproep, anders zou de minister een kort geding aanspannen. De bonden zeiden vervolgens dat de stakingen voor het overgrote deel doorgaan. Het is nog niet duidelijk wanneer het kort geding dient.

112 blijft bereikbaar

Volgens Gerrit van de Kamp, de voorzitter van politiebond ACP, is besloten om aan een paar kleinere eisen van het ministerie tegemoet te komen. Zo zal de politie niet opnieuw het werk neerleggen in de buurt van enkele asielzoekerscentra. Ook benadrukken de politiebonden dat “cruciale werkzaamheden” van de politie al uitgezonderd waren van de acties. De noodlijn 112 blijft bijvoorbeeld bereikbaar.

“De politie heeft natuurlijk veel acties gevoerd, en dat vindt de minister prima”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Deze staking is echter zo groot en weinig concreet, dat ze tot gevaarlijke situaties kan leiden. De actie kan daarom niet op deze manier doorgaan.”

De politiebonden voeren al langer actie voor betere lonen en een lagere werkdruk. Vorige week besloot de Tweede Kamer om geen publiek toe te laten tot de eerste vergadering na het zomerreces. De veiligheid kon niet worden gegarandeerd doordat agenten staakten.