Miljoen separatisten op de been in Barcelona

Tijdens de eerste viering van de nationale feestdag sinds het mislukte onafhankelijkheidsreferendum, riepen demonstranten Spaanse autoriteiten op separatistenleiders vrij te laten.

Volgens de politie gingen dinsdag ongeveer een miljoen Catalanen de straat op tijdens de viering van La Diada.
Volgens de politie gingen dinsdag ongeveer een miljoen Catalanen de straat op tijdens de viering van La Diada. Foto Lluis Gene/AFP

Ongeveer een miljoen voorstanders van een onafhankelijk Catalonië zijn dinsdag de straat op gegaan tijdens La Diada, de nationale feestdag van de regio. Dat zegt de politie tegen lokale media. De demonstranten toonden Catalaanse vlaggen en eisten de vrijlating van separatistenleiders die na het mislukte onafhankelijkheidsreferendum bijna een jaar geleden zijn opgepakt.

De demonstratie was onder meer georganiseerd door de separatistengroep ANC. De Catalanen hielden een optocht van ongeveer zes kilometer door het hart van de stad met als officiële oproep: “Laten we een Catalaanse Republiek oprichten.” Om 17.14 uur waren ze even stil. Tijdens La Diada staan Catalanen namelijk stil bij het einde van de Spaanse Successieoorlog in 1714, toen Barcelona in Spaanse handen viel. Na de stilte riepen separatisten “onafhankelijkheid” en “vrijheid”.

Lees ook: ‘Lintjesoorlog’ voedt de onrust in het diep verdeelde Catalonië

‘Hete herfst’

La Diada trekt altijd wel grote mensenmassa’s aan. De demonstratie is deze keer een voorbode voor een reeks acties van separatisten de komende maanden, door de nieuwe regiopresident Quim Torra omschreven als een ‘hete herfst’.

Op 1 oktober is het een jaar geleden dat in Catalonië een mislukt onafhankelijkheidsreferendum plaatsvond. De regio verkeert nog altijd in politieke crisis. Meerdere Catalaanse bewindslieden vluchtten na de poging om Catalonië af te scheiden Spanje uit om vervolging te ontlopen. Andere leiders die bleven in de regio zitten nog altijd vast.

Regiopresident Torra, die sinds mei de leiding heeft in Catalonië, eiste tijdens zijn toespraak dinsdag de vrijlating van separatistenleiders. “Als de gevangenen niet worden vrijgesproken, dan zal mijn regering en het Catalaanse parlement de nodige actie ondernemen”, zei Torra tegenover de mensenmassa. Voormalig regiopresident Carles Puigdemont, het gezicht van het onafhankelijkheidsreferendum, is nog altijd op de vlucht voor Spaanse justitie.