Milieu

Dordtse fabriek wil uitstoot van GenX sterk reduceren

Chemiebedrijf Chemours wil 75 miljoen euro investeren in de fabriek in Dordrecht, met als doel alle emissies van organische gefluoreerde stoffen, ook wel GenX genoemd, te verlagen. Tegen eind 2020 moet er een verlaging zijn bereikt van 99 procent van de totale GenX-uitstoot, vergeleken met 2017. In juni meldde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat mogelijk kankerverwekkende stoffen die Chemours gebruikt bij die GenX-technologie in het verleden in lucht, bodem en water terechtkwamen. Ook constateerde de inspectie dat het Dordtse bedrijf, gevestigd aan de Beneden Merwede, transporteurs en verwerkers van afval niet op de hoogte bracht dat de stoffen in het afval zitten. Met de GenX-technologie worden onder meer anti-aanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt. (ANP)