Met #leeuwonwaardig willen advocaten ING-top voor tuchtrechter

Twee advocaten en een lector aan de Hogeschool Utrecht zijn website Leeuwonwaardig.nl gestart om tuchtklachten tegen de ING-top te verzamelen. „Dit is bedoeld om de verantwoordelijken binnen ING tot de orde te roepen”, zegt advocate Maartje van der Beek, gespecialiseerd in financieel recht.

Met 775 miljoen euro kreeg ING vorige week de hoogste Nederlandse boete ooit. Van 2010 tot en met 2016 schond ING antiwitwaswetgeving. De bank had de organisatie zo slecht op orde dat klanten honderden miljoenen konden witwassen.

Justitie vond geen individuele bankiers die het strafrechtelijk verwijten kon maken. Van der Beek, kantoorgenote Hester Bais en lector financiële advisering Lex van Teeffelen vinden dat de top tuchtrechtelijk wél het nodige valt te verwijten. „Met de website willen wij Nederlanders helpen een klacht in te dienen.”

Op Leeuwonwaardig.nl staat een handleiding voor online tuchtklachten tegen onder meer ING-topmannen Ralph Hamers en Koos Timmermans. Formeel gaat het om het melden van een schending van de gedragscode van de bankierseed die bankbestuurders sinds 2013 moeten afleggen. Van der Beek ziet bij ING vijf schendingen. Zo zou de top „niet zorgvuldig en integer” gewerkt hebben en „vertrouwen in de bankensector niet behouden” hebben.

Ze ziet de actie ook als een testcase voor de Tuchtcommissie Banken. Voor zover bekend nam die nog nooit de top van een Nederlandse bank op de korrel. De commissie kan straffen opleggen van een berisping tot een beroepsverbod van drie jaar.