Harbers laat lange asielprocedures onderzoeken

De onafhankelijke commissie wordt ingesteld naar aanleiding van de situatie van de Armeense kinderen Lili en Howick.

Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) dinsdag in de Tweede Kamer voor het wekelijkse Vragenuur.
Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) dinsdag in de Tweede Kamer voor het wekelijkse Vragenuur. Foto Bart Maat/ANP

Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) stelt een onafhankelijke onderzoekscommissie in die onderzoek gaat doen naar waarom veel asielzoekers langdurig in Nederland verblijven, ook nadat hun asielverzoek (meerdere keren) is afgewezen. Dat schrijft Harbers, die verantwoordelijk is voor migratie en asielzaken, op dinsdag aan de Tweede Kamer.

Lees ook hoe Harbers besloot zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken: De harde lijn over Lili en Howick werd pas héél laat vloeibaar

De toezegging komt na een turbulent weekend, waarin de Armeense kinderen Lili en Howick hoorden dat zij toch in Nederland mogen blijven. Zij zouden, na eindeloze procedures en meerdere beoordelingen door de rechter, zaterdagochtend worden uitgezet. Zaterdagmiddag werd bekend dat Harbers toch zijn discretionaire bevoegdheid had gebruikt. Daarmee kan hij personen in individuele gevallen toch een verblijfsvergunning verlenen.

Regeringspartijen D66 en vooral de ChristenUnie zijn voor een ruimhartiger asielbeleid en een uitbreiding van het kinderpardon, maar committeerden zich in het regeerakkoord aan een restrictiever asielbeleid. Maandagochtend wekten deze partijen de suggestie opnieuw over het kinderpardon te willen onderhandelen. Premier Mark Rutte (VVD) liet duidelijk weten die discussie niet te willen voeren.

Met de aankondiging van een onafhankelijke commissie, die de partijen tijdens het wekelijkse coalitieoverleg op maandagmiddag overeenkwamen, lijkt de kwestie voorlopig beslecht. Aan het eind van de maandag schaarden D66 en ChristenUnie zich opnieuw expliciet achter het regeerakkoord. Hoe het onderzoek er precies uit gaat zien, is onduidelijk.

Lees ook waarom de Tweede Kamer niet debatteerde over de naderende uitzetting van de Armeense kinderen: Pas op laatste moment doet Den Haag iets voor Lili en Howick

Harbers heeft dinsdagavond ook een tweede onderzoek aangekondigd. De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken of de overheid en andere instanties die betrokken waren bij de geplande uitzetting van Lili en Howick naar Armenië steken hebben laten vallen. Het onderzoek richt zich op de twee weken voordat Harbers zijn discretionaire bevoegdheid gebruikte om de kinderen toch een verblijfsvergunning te geven. De staatssecretaris wil uit de bevindingen van de Inspectie “lessen trekken voor de toekomst”.