Financieel topman ING weg na witwasschandaal

Koos Timmermans stapt op als financieel directeur. Hij was sinds 1996 werkzaam bij ING.

Financieel directeur Koos Timmermans van ING. Dinsdag kondigde de bank zijn aftreden aan.
Financieel directeur Koos Timmermans van ING. Dinsdag kondigde de bank zijn aftreden aan. Foto ANP/Lex van Lieshout

Financieel directeur Koos Timmermans van ING stapt op. Dat heeft de bank dinsdagochtend bekendgemaakt. Aanleiding voor Timmermans’ aftreden is het omvangrijke witwasschandaal waar ING in verzeild is.

Vorige week kwam aan het licht dat ING voor 775 miljoen euro vervolging heeft afgekocht voor het faciliteren van witwassen in de jaren 2010-2016. Het schandaal draait om vier zaken waarin criminelen rekeningen misbruikten van ING om miljoenen euro’s te verduisteren. De bank had de organisatie zo slecht op orde dat het deze praktijken niet opmerkte.

Zowel deze schikking als de omvang van de schandalen zelf kwam de bank op veel kritiek te staan vanuit de politiek en samenleving. President-commissaris Hans Wijers moest zich vorige week verantwoorden bij minister Wopke Hoekstra (CDA, Financiën). De onderneming erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van de criminele praktijken.

Lees ook: ‘Zolang je maar genoeg betaalt, is schijnbaar alles toegestaan’

Bestuursniveau

“We betreuren onze tekortkomingen ten zeerste en nemen deze zaak heel serieus”, reageerde president-commissaris Wijers dinsdagochtend in een persbericht.

“Gezien de ernst van de zaak, de vele reacties erop van belanghebbenden [politiek, klanten, red.] en omdat het in het belang is van de bank, kwamen we tot de conclusie dat het passend is maatregelen te nemen op bestuursniveau. We hebben een serieuze taak in het vooruitzicht.”

Koos Timmermans werkte sinds 1996 bij de bank. Sinds vorig jaar was hij in functie als CFO. In de periode waarop het onderzoek van justitie zich richtte, 2010-2016, was Timmermans lid van ING’s bestuur en in die hoedanigheid meerdere jaren eindverantwoordelijk voor ING Nederland. ING zoekt naar een opvolger van Timmermans. Tot die gevonden is, blijft hij in functie.

Politiek Den Haag reageerde dinsdag verheugd op Timmermans’ vertrek. D66-Kamerlid Joost Sneller noemde het tegenover ANP “terecht” dat hij opstapt. “Alleen een geldboete voor ING, terwijl de top van de bank vrijuit ging, voelde als onvoldoende.” PVDA’er Henk Nijboer is ook blij met zijn aftreden, maar vraagt zich af waarom het zo lang duurde. “Dat er pas consequenties volgen na zoveel maatschappelijke en politieke druk geeft te denken. Als CFO Timmermans blijkbaar verantwoordelijk is voor de witwaspraktijken bij ING, dan is onmiddellijk vertrek zonder vertrekregeling gepast.”

Een soortgelijke mening hebben zowel vakbond FNV als de Vereniging van Effectenbezitters, die de belangen van beleggers vertegenwoordigt. Beide organisatie betreuren het feit dat ING pas actie ondernam na maatschappelijke ophef. “Net als bij de kwestie rondom de salarisverhoging van topman Ralph Hamers eerder dit jaar, heeft ING er niet voor gekozen proactief te reageren, maar reactief. Dat is jammer”, zegt Gerard van Hees, voorzitter van FNV Finance