Erdogan: aanval op Idlib brengt Europa in gevaar

In een opinieartikel in The Wall Street Journal stelt Erdogan dat Assad de strijd tegen terrorisme gebruikt om onschuldige mensen aan te vallen.

De Turkse president Erdogan spreekt na het topoverleg in Teheran met Rusland en Iran op 7 september.
De Turkse president Erdogan spreekt na het topoverleg in Teheran met Rusland en Iran op 7 september. Foto Cem Oksuz/Turks presidentieel paleis

De aanval op het laatste Syrische rebellenbolwerk Idlib door regeringstroepen van president Assad zal veiligheidsproblemen met zich meebrengen voor Turkije, Europa en de rest van de wereld. Dat stelt de Turkse president Erdogan dinsdag in een opinieartikel in The Wall Street Journal.

In het artikel stelt Erdogan dat de strijd tegen terrorisme door Assad valselijk gebruikt wordt om de 3 miljoen mensen die in de provincie Idlib wonen aan te vallen, terwijl deze volgens hem niet allemaal extremistisch zijn. Hij noemt IS het gevolg van de situatie in Syrië, niet de oorzaak. Erdogan stelt dat de internationale gemeenschap verantwoordelijkheid moet nemen voor de aanstaande crisis. Hij noemt Idlib “de laatste afslag voor het tolhuisje” - de laatste kans om een humanitaire crisis af te wenden.

Lees ook: Drie miljoen Syriërs in de val nu aanval op Idlib is begonnen

Volgens Erdogan hebben de Verenigde Staten, in eerste instantie het beoogde publiek van de brief, zich teveel geconcentreerd op gebruik van chemische wapens in Syrië. Maar “conventionele wapens veroorzaken veel meer doden”, schrijft Erdogan.

Idlib is het laatste grote bolwerk van de oppositie, waar naar schatting zo’n 100.000 opstandelingen zitten. Door de grote vluchtelingenstromen van de afgelopen jaren als gevolg van de Syrische burgeroorlog, is het inwonertal gestegen van 1 naar bijna 3 miljoen.

VN-veiligheidsraad

De Turkse president kwam vorige week bijeen met Rusland en Iran, bondgenoten van Syrië. Erdogans zorgen werden hier door Iran en Rusland van de hand gewezen. De VN-veiligheidsraad kwam diezelfde dag bijeen om zijn zorgen over de mogelijke humanitaire crisis te uiten. De Amerikaanse president Trump waarschuwde niet lang daarvoor ook al voor “een menselijke tragedie”. “Honderdduizenden mensen zouden kunnen worden gedood. Laat dat niet gebeuren!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump President Bashar al-Assad of Syria must not recklessly attack Idlib Province. The Russians and Iranians would be making a grave humanitarian mistake to take part in this potential human tragedy. Hundreds of thousands of people could be killed. Don’t let that happen!