Economische groei manifesteert zich door zesduizend nieuwe miljonairs

Nu de crisis voorbij is en de economie weer groeit, neemt ook het aantal miljonairs in Nederland weer toe. In 2016 kwam het aantal miljonairshuishoudens uit op 112.000, meldt het CBS dinsdag; zesduizend meer dan een jaar eerder.

Het aantal miljonairshuishoudens bedraagt nu 1,5 procent van het totaal. De belangrijkste kostwinner in een miljonairshuishouden is gemiddeld 7,5 jaar ouder dan die in overige huishoudens. Ruim driekwart van de miljonairs is 50 jaar of ouder, minder dan 5 procent is jonger dan 40.

Het CBS ziet de economische groei als belangrijkste oorzaak van het hogere aantal miljonairs. „Het aantal zakte tijdens de crisis en klom na 2014 weer”, aldus een woordvoerder.

De op hol gedraaide woningmarkt is buiten beschouwing gelaten, want de waarde van de eigen woning en een eventuele hypotheekschuld is in het onderzoek niet meegeteld.

Pakweg de helft van de miljonairs is of was ondernemer. Uit onderzoek een jaar eerder bleken de meeste miljonairs boer, 19 procent was werkzaam in de landbouw. Financiële dienstverlening (16 procent), handel (14 procent) en zakelijke dienstverlening (14 procent) volgen.

Waar Blaricum tot 2011 de lijst met het hoogste aandeel miljonairs aanvoerde, is dat sinds 2013 buurgemeente Laren. Bijna 11 procent van de huishoudens in deze gemeente had een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Bloemendaal is tweede met 10 procent. De meeste miljonairs wonen in Zeeland (1,9 procent van alle huishoudens). In Limburg, Groningen en Flevoland wonen met 1,1 procent de minste miljonairs.

In alle leeftijdscategorieën hebben miljonairs vaker hoger onderwijs gevolgd dan niet-miljonairs. (NRC)