De buschauffeur checkte zijn mobiel

De rubriek economie & recht belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: arbeidsrecht.

Foto Getty Images

Hij kwam door de drukte met zijn bus stil te staan op een kruispunt en dus checkte hij even zijn mobiel. Terwijl hij zijn oog nog op zijn telefoon had, trok hij op: de bus botste op een vrachtwagen. Na het incident, gefilmd door de twee camera’s op de bus, werd de buschauffeur ontslagen – wegens verwijtbaar handelen. De zaak komt bij een kantonrechter.

Dat de man tijdens het rijden op zijn mobiel keek, staat volgens de rechter buiten kijf. Het argument van de chauffeur dat een protocol over het gebruik van het mobiel bij de busmaatschappij nog in de maak was, veegt de rechter van tafel. De chauffeur weet dat een mobiel vasthouden tijdens het rijden verboden is. Bovendien „is het een actueel (politiek) thema en in de media is er veel aandacht voor de gevaren van het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer” stelt de rechter. Het ontslag blijft overeind.

De rechter heeft wel oog voor de omstandigheden. „Eén van deze omstandigheden is het feit dat er sprake is van een eenmalige misser op een verder vlekkeloos dienstverband van ruim zestien jaar.” Bovendien werd de man als collega zeer gewaardeerd. Volgens de rechter is dan ook geen sprake van „ernstig verwijtbaar handelen”, en heeft de chauffeur dus wel recht op de transitievergoeding van ruim 22.000 euro.

Uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2018:4846