Caroline moest luchten

Fotograaf en auteur maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd. ertussen.

Jan Gorter en Caroline van der Mark. Utrecht 1978 en 2018
Jan Gorter en Caroline van der Mark. Utrecht 1978 en 2018 Foto Ad Nuis

Bioloog Caroline van der Mark (59) omarmde in de nazomer van 1978 samen met Jan Gorter (60, manager bij Natuurmonumenten) een lantaarnpaal voor diens ouderlijke huis op Winklerlaan 72 in Utrecht.

„We hadden een oefenweekeinde met Tourdion, onze folkband. Dit keer bij Jans ouders. Na een paar uur muziek maken moesten we naar buiten. Luchten heette dat. De bandleden – verder nog Anneke op viool, en Henk op gitaar – kenden elkaar ruim een jaar. Onze eerste ontmoeting was tijdens de universiteitsintroductie in Wageningen. Jans openingszin was: ik ga tuin- en landschapsarchitectuur studeren, maar ik wil een folkbandje.

Ik dacht: dat wil ik ook. Een week later waren we met z’n vieren en oefenden we voor het eerst: acht jaar lang, elke dinsdagavond op een van onze studentenkamers. Met Jan was ik vriendjes vanaf de eerste seconde. We waren natuurlijk ook verliefd, maar verder dan flirten ging het niet. Het gekke is als je zo’n gevoel niet uitwerkt, dan verdwijnt het ook niet. Folk was hip, maar paste beroerd bij onze klassieke muziekachtergrond. Jan leerde zichzelf gitaar, ik koos de tinwhistle en gevieren namen we zangles. Zoekend naar verbetering zei ik eens tegen Anneke: speel eens ietsje valser. Ze keek me aan of ik niet goed was. Kort na dit oefenweekeinde kwam Geert-Jan erbij: tropische landbouw, begenadigd accordeonist-gitarist en inmiddels al bijna dertig jaar mijn man. Hij en Anneke waren de introverte muzikale genieën. Zo werden we goed, traden overal op en reisden met onze bandbus naar Bretagne om volksliedjes te verzamelen. Na onze studententijd versplinterde het. Sindsdien houden we jaarlijks een reünie, inclusief luchten. Jan en ik keten dan het meest, hebben ook een speciale band. Al staat er altijd een lantaarnpaal tussen ons in.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.