Kem Sokha

Oppositieleider Cambodja op borgtocht vrijgelaten

Een jaar nadat hij in voorlopige hechtenis is genomen is de Cambodjaanse oppositieleider Kem Sokha op borgtocht vrijgelaten. De leider van de inmiddels ontbonden Nationale Reddingspartij CNRP werd in september 2017, in de aanloop naar de nationale parlementsverkiezingen, gearresteerd wegens verraad.

Op een enkele jaren oud YouTube-filmpje zei Kem Sokha hulp en steun te krijgen van Amerikaanse en Canadese deskundigen om het leiderschap in Cambodja te „veranderen”. In november gelastte de Cambodjaanse rechter dat de CNRP zou worden ontbonden, volgens critici een politiek besluit.

Volgens de autoriteiten is oppositieleider Kem Sokha om gezondheidsredenen vrijgelaten. Hij heeft echter min of meer huisarrest gekregen. Hij mag niet vrij in het land reizen. Bovendien mag hij geen oud-partijgenoten of aanhangers ontmoeten. Ook heeft de rechter gezegd dat de rechtszaak tegen hem gewoon doorgaat.

De Cambodjaanse Volkspartij van premier Hun Sen is al sinds 1985 aan de macht. Bij verkiezingen in juli behaalde de regeringspartij 77,5 procent van de stemmen en alle zetels in het parlement. De CNRP maakte vooraf als enige oppositiepartij een goede kans in het parlement te komen. (AP)