Brieven

Deze ING’ers bezoedelen met hun nevenfuncties onze kunst

Meer dan ooit doen kunstinstellingen hun best midden in de samenleving te staan. Engagement dat blijkt uit hun programma én sponsorbeleid. Zo namen het Van Gogh en het Mauritshuis afscheid van Shell als hoofdsponsor. Zij wilden niet geassocieerd worden met vervuiling. Toch is hiermee het verhaal verre van compleet.

Want hoe zit het met de raden van toezicht in de kunsten? Voor zover ik kon nagaan, is Shell daarin amper vertegenwoordigd. Maar bij ING, de bank die wegens witwassen voor 775 miljoen euro moest schikken met het OM, ligt dat anders. Met zo’n bank wil je toch geen zaken meer doen? Toch is ING ruim vertegenwoordigd in de raden van belangrijke kunstinstellingen. Zo is Hans Wijers, voorzitter raad van commissarissen ING, ook voorzitter van de commissarissen bij het Concertgebouw. ING-commissaris Robert Reibestein is bestuursvoorzitter van het Koninklijk Concertgebouworkest. En Ralph Hamers, de baas van ING, is bestuurslid bij dit orkest. Joost Kuiper, tot 2016 commissaris bij ING, was tot dit jaar Stadsschouwburg-voorzitter.

Met andere woorden: een aantal personen dat verantwoordelijk is voor een bank die criminelen faciliteert, blijkt ook een grote rol te spelen in de governance van toonaangevende kunstinstellingen.

Bankiers zijn van oudsher veelgevraagd als toezichthouder in de kunsten. Enerzijds vanwege hun financiële kennis, anderzijds vanwege hun degelijke imago. Sinds de crisis is dat laatste echter geen vanzelfsprekendheid meer. Het nieuws over ING moet het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest nu helemaal aan het denken zetten. Willen zij zich nog door dit soort bankiers laten vertegenwoordigen?