Bondscoach Bill Huck weg om ‘privéomstandigheden’

Baanwielrennen Na minder dan een jaar vertrekt sprintcoach Bill Huck per direct vanwege privéomstandigheden. „Het is ontzettend jammer.”

De Duitser Bill Huck (53), pas sinds vorig jaar september sprintcoach van de Nederlandse baanwielrenners, vertrekt per direct bij de KNWU. Assistent-trainer en oud-renner Hugo Haak neemt zijn taken voorlopig over. In een persbericht van de wielerbond wordt gesproken over ‘privéredenen’.

Onder Huck veroverde de Nederlandse mannen afgelopen februari voor eigen publiek in Apeldoorn de wereldtitel op de teamsprint en werd Oranje op datzelfde onderdeel Europees kampioen, vorige maand in Glasgow. „Soms loopt het anders dan gepland”, zegt Huck in het persbericht.

De Oost-Duitser, zelf wereldkampioen sprint in 1989 en 1990, kwam vorig jaar over van de Amerikaanse wielerbond, waar hij de nationale sprintselectie begeleidde. Hij volgde destijds zijn landgenoot René Wolff op, die bij de KNWU opstapte omdat hij naar zijn wens niet over voldoende middelen kon beschikken in aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Het vertrek van Wolff leidde bij de hechte groep baansprinters tot veel verontwaardiging. Er klonk hevige kritiek toen reeds na de Spelen van Rio duidelijk werd dat Wolff niet zomaar op contractverlenging onder verbeterde omstandigheden kon rekenen.

Van april tot augustus vorig jaar, toen de wielerbond op zoek ging naar een nieuwe bondscoach, begeleidde de baansprinters zichzelf. Vandaar ook dat er na het plotselinge vertrek van Huck geen paniek heerst. „Deze sporters hebben lange tijd hun eigen programma vormgegeven”, zegt Thorwarld Veneberg, directeur van de KNWU. „Daar zijn ze van gegroeid. Betekent niet dat er nu weer een gat moet ontstaan. We zijn aan het bekijken wie Bills taken structureel kan overnemen. Hugo alleen aanstellen is nog wat te vroeg. Hoewel hij zich wel steeds meer ontpopt als trainer.”

Waarom Huck precies is vertrokken is voor niemand duidelijk. De Duitser meldde het nieuws afgelopen weekend. „Iedereen vindt het ontzettend jammer”, zegt Hugo Haak. „Uit respect zijn we verder niet ingegaan op zijn beweegredenen.” Haak kijkt terug op een „prima samenwerking” en een „succesvol half jaar” met Huck. „Na het vertrek van René moesten de renners het zelf doen, ze leerden zelf in de gaten te houden of alles nog wel goed gaat. Bill was zich daarvan bewust en bleef ruimte maken voor ieders eigen mening. Dat was een prettige insteek.”

Haak, pas 26 jaar, zegt twee jaar voor de Spelen van Tokio met veel vertrouwen uit te zien naar Hucks opvolger. „Zo’n vertrek komt nooit op een goed moment, maar NOC*NSF en de KNWU zijn hard bezig met een oplossing.”

Tot die tijd bereidt hij zijn sprinters voor op het wereldbekerseizoen, dat volgende maand van start gaat.