Zitdemonstranten

Oproep van VN: Egypte moet doodstraf betogers herzien

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, heeft Egypte opgeroepen de doodstraf voor 75 mensen terug te draaien. Naast de doodvonnissen sprak de rechtbank in Kairo zaterdag bij een massaproces ruim 600 celstraffen uit.

Het gaat om deelnemers aan de zitprotesten in 2013, waarbij uiteindelijk honderden doden vielen. De veroordeelden is onder andere lidmaatschap van een illegale organisatie, aanzetten tot geweld en moord ten laste gelegd.

Vooraanstaande leden van de Moslimbroederschap, de leiders Essam al-Erian en Mohamed Beltagi en prediker Safwat Higazi zijn ter dood veroordeeld. Mohamed Badie, hoofd van de Moslimbroederschap, kreeg levenslang. „Als dit wordt uitgevoerd betekent dat een grove en onomkeerbare rechterlijke dwaling”, stelde de deze maand aangetreden Bachelet.

Amnesty International veroordeelde de vonnissen zaterdag al. Het proces wordt eenzijdig genoemd, omdat „geen enkele politieagent ter verantwoording is geroepen.”

De protesten, vijf jaar geleden, waren een steunbetuiging aan Mohammed Morsi, die kort ervoor als president was afgezet door het leger onder leiding van huidig president Abdel-Fattah al-Sisi. De aanklager stelt dat veel demonstranten gewapend waren. (Reuters)