Zangeres Helen Shepherd (78), bekend van ‘Dank U’, overleden

Ze werd in de jaren zestig bekend met het trio The Shepherds. De band scoorde een hit met het religieus getinte ‘Dank U’ en verscheen veel op televisie.

Zangeres Helen Shepherd in januari 1970.
Zangeres Helen Shepherd in januari 1970. Foto Kippa

Zangeres Helen Shepherd is maandagmiddag op 78-jarige leeftijd overleden in een verzorgingstehuis in Haarlem. Dat meldt haar zoon Marco Schaap aan het Haarlems Dagblad.

Shepherd, geboren als Lenie Schaap, werd in de jaren zestig bekend als zangeres van The Shepherds. Zij vormde die band samen met haar broers Nico en Jan. Het trio vertolkte veel oud-Hollandse volksliedjes en scoorde zijn grootste hit met het religieus getinte ‘Dank U (Voor Deze Nieuwe Morgen)’.

In de jaren zestig waren The Shepherds bijna wekelijks op televisie met muziekoptredens en ook traden ze op in liveprogramma’s voor het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus (1966) en de geboorte van Willem-Alexander (1967).

Toen Nico Schaap in de jaren negentig afhaakte, ging de band verder als The New Shepherds. Later traden Helen en John op als duo in verzorgings- en verpleeghuizen, totdat Helen in augustus 2008 een hersenbloeding kreeg.

Correctie (10 september 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Shepherd vrijdag is overleden. Dat moet maandagmiddag zijn. Ook stond vermeld dat Jan Schaap in de jaren negentig afhaakte, maar dat moet Nico zijn. Dat is hierboven aangepast.