Williams krijgt zware straf tijdens finale US Open ‘omdat ik een vrouw ben’

Woest is Serena Williams, tegen het einde van de US Open-finale vorige zaterdag. Er zijn mannelijke tennissers „die veel ergere” dingen zeggen tijdens wedstrijden, vertelt ze in een discussie met de hoofdscheidsrechter. „Maar omdat ik een vrouw ben, neem je dit van me af? Dat is niet goed.”

Williams kreeg kort ervoor een ‘game penalty’ omdat ze umpire Carlos Ramos een „leugenaar” en een „dief” had genoemd, nadat hij haar eerder een strafpunt had gegeven. Door de zware straf, zelden gegeven, kreeg haar Japanse tegenstandster Naomi Osaka een game cadeau. Osaka won met 6-2 en 6-4.

De 36-jarige Williams – een voorvechter van vrouwenrechten en vrouwengelijkheid – kreeg het gevoel dat zijn besluit seksistisch gemotiveerd was. De 23-voudig grandslamkampioene kreeg veel bijval van (oud-)speelsters. Er is een „dubbele standaard”, twitterde tennislegende Billie Jean King. „Als een vrouw emotioneel is, is ze ‘hysterisch’ en wordt ze gestraft. Wanneer een man hetzelfde doet, is hij ‘openhartig’ en zijn er geen repercussies.”

Eerder in het toernooi werd een mannelijke umpire ook seksisme verweten toen hij een waarschuwing gaf aan een speelster die haar shirt dat verkeerd om zat uittrok.

Of vrouwelijke spelers vaker bestraft worden dan mannen, is moeilijk te zeggen. Op de US Open van dit jaar kregen 23 mannen een boete voor overtredingen, tegen negen vrouwen, schrijft The New York Times. Williams kreeg een boete van ruim 14.000 euro voor haar gedrag.

Ontspoorde finale S4-5